Q t/m Z

Reflexologie
Reflexologie of reflexzonetherapie is een pseudowetenschappelijke alternatieve geneeswijze die ervan uit gaat dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met plaatsen op de voeten, de handen en het  lichaam (hoofd, romp ledematen). Voor elk orgaan of spiergebied in het lichaam is op verscheidene plaatsen op de huid en de slijmvliezen een projectieveld aanwezig. Voor het diagnosticeren en behandelen van bepaalde aandoeningen kan men deze velden gebruiken. Reflexologie meent dat energiedoorstroming de basis is van onze gezondheid en dat ziekte het gevolg zou zijn van energieblokkeringen. Als er blokkades zijn van een bepaald orgaan, zou dit opgelost kunnen worden door het projectiegebied van dit orgaan te behandelen.

voetreflex 2          voetreflex2bew.

Rolfing
Rolfing (‘structurele integratie') is genoemd naar de Amerikaanse biochemicus Ida Rolf en is gebaseerd op de theorie dat een goede gezondheid afhangt van de juiste lichaamshouding en dat er een wisselwerking is tussen lichaamsbalans, emotionele en mentale balans. Rolfing combineert manipulatie met oefeningen en is een vorm van diepweefselmassage die vaak in een aantal sessies plaatsvindt. Hoofd, schouders, borst, bekken en benen worden in de juiste stand (op één lijn) gebracht door de zwakke punten in het bindweefsel te manipuleren en te rekken.

Schüsslerzouten therapie
Schüsslerzouten vullen het tekort aan minerale zouten in de intercellulaire ruimtes aan en ondersteunen daarmee de processen van het lichaam. Ze zijn bereidt op homeopathische basis met het verschil dat de zouten werken van buitenaf door het gebruik ervan door het lichaam te bevorderen. Het minerale zout zorgt ervoor dat het mineraal welke door de voeding is opgenomen, daadwerkelijk gebruikt wordt. Dit is geen mineraaltherapie waarbij de mineralen zelf afzonderlijk of in combinatie worden aangevuld.

Shiatsu
Shiatsu is een manier van lichaamstherapie of massage die ontwikkeld is in Japan. Het is gebaseerd op ontwikkelen van kennis door 'trial & error' (proberen en ondervinden). Shiatsu is een manuele behandelmethode voor preventieve gezondheidszorg en een therapievorm die vitaliteit bevordert, vermoeidheid verlicht en de natuurlijke zelfhelende kracht stimuleert door druk toe te passen op specifieke punten op het lichaam. Daarnaast geeft shiatsu de warmte van een zorgzame aanraking. De shiatsu-behandeling bestaat uit het toepassen van druk met de ballen van de duimen en vingers en de handpalmen op specifieke punten op het lichaam. Traditioneel heten deze punten in het Japans tsubo, hetgeen (stop)fles of kruik betekent. Deze punten hebben de neiging stress en vermoeidheid op te slaan. Druk toepassen op deze punten zou verlichting kunnen geven.

Sportvasten
Deze methode heeft als doel je leven een nieuwe impuls te geven en een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Sportvasten is geen dieet. Het is een 10-daagse trainingsmethode waarbij de spieren en de lever worden getraind in het verbruik van vet in plaats van suiker (metabolic switch). Om dit te bewerkstelligen gaat men sporten tijdens de vastenkuur. Hierdoor wordt er meer vet verbrandt en nemen overtollige vetreserves af. Ook wordt de behoefte aan tussendoor snoepen na de kuur veel minder. Sportvasten is een gezondheidsprogramma, waarbij gewichtsverlies eigenlijk een bijkomstigheid is. Het is een bijzonder goede methode om de sportprestaties te verbeteren. Door het sportvasten worden de spieren zo omgebouwd dat ze veel meer energie uit vet kunnen halen. Hierdoor hoeven de suikers, waarvan een veel kleinere voorraad is, minder aangesproken te worden. Het duurvermogen wordt derhalve veel groter. Explosieve sporters kunnen het voor het seizoen inzetten om de basisconditie te verhogen. Een ander voordeel is dat het herstel na sporten (en blessures) groter wordt, wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de verhoging van mitochondriën in de spieren. Sportvasten is echter niet voor iedereen geschikt. Wie niet sport en geen goede basisconditie heeft, zal dit eerst moeten opbouwen onder begeleiding van een sportvastenbegeleider. Men mag niet ziek zijn of bepaalde medicijnen gebruiken. Ook moet er bereidheid zijn om te blijven sporten na de kuur en bepaalde, eenvoudige voedingsrichtlijnen te volgen. (tekstdelen zijn afkomstig van sportvasten.nl)

Symbiontentherapie
Dit is een behandelingsmethode om de verstoorde bacteriehuishouding in het lichaam, in het bijzonder in het spijsverteringskanaal te herstellen. Onze huidige leefgewoonten ligt ten grondslag aan een verstoorde flora, welke de oorzaak is van vele ziekten. Een gezonde samenleving (symbiose) van mens en bacterie geeft de mens afweerstoffen en bevordert de stofwisseling. Verstoring van deze symbiose heeft ziekte tot gevolg. Symbionentherapie wordt ingezet bij aandoeningen met dysbiose als achtergrond. Ze worden ingenomen of toegediend via de slijmvliezen. Artsen kunnen eventueel de symbionten per injectie toedienen. De symbionten worden in laboratoria gekweekt en worden over een grote tijdspanne aan de patiënt toegediend. Een kuur duurt lang omdat de slijmvliezen langzaam aan de veranderde bacterieflora moeten wennen.  Voor kinderen duurt de kuur een half jaar tot 2 jaar, bij volwassenen kan het een aantal jaren zijn. Men begint de kuur met een bacterievrij preparaat, dit om gewenning te integreren. Daarna krijgt men een preparaat wat bestaat uit levende melkzure bacteriën met antigenen. Zij zorgen voor de opbouw van de beschermingsflora. Als na een ontlasting controle blijkt dat de hoeveelheid bacteriën aan de normen voldoet, wordt er overgaan op een coli-bacterie – cultuur. Verder wordt de kuur ondersteund door aangepaste voeding en andere methoden uit de natuurgeneeskunde.

TA (Transactionele Analyse)
De TA is gebaseerd op het principe dat de mens drie zijnswijzen in zich heeft:
• De ouder – morele waarden
• De Volwassene  – waarderen van objectieve realiteit
• Het kind - emoties
De Ouder staat voor waarden en normen. De ouder heeft een rijkdom aan normen van ouders en de cultuur overgenomen. De Ouder weet wat goed en slecht is en hoe het hoort, dus kan kritisch zijn en anderen veroordelen, maar kan ook verantwoordelijkheid nemen en verzorgen.
De Volwassene vertegenwoordigt het informatie verwerkend systeem en de vaardigheden die iemand tot zijn beschikking heeft. De Volwassene onderzoekt, verwerkt en geeft informatie. Het is als het ware een databank. De Volwassene kan ook informatie geven over de normen van de Ouder en de gevoelens van het Kind.
Het Kind vertegenwoordigt emoties, levensenergie, creativiteit, en kan ook afhankelijk of opstandig zijn. Het is belangrijk je te realiseren dat iedereen de drie posities in zich heeft. Je kunt zelf kiezen welke je aan het woord laat. Met de keuze voor een bepaalde positie heb je een effect op de communicatie met anderen. Hieronder een schema:

TA goed

Terminaal Verpleegkundige Complementair
Een complementair werkende terminaal verpleegkundige, heeft naast de reguliere kennis, ook kennis met betrekking tot de complementaire of alternatieve zorg. De terminaal verpleegkundige zal complementair ondersteunen in het geven van adviezen en in het opvolgen van een al dan niet opgesteld dieet c.q. behandelingsprogramma van zowel de reguliere als de complementair werkende arts. Ze zal te allen tijde alles afstemmen op de wensen van de terminale patiënt en zijn of haar familie. Reguliere protocollen worden in acht genomen. De verpleegkundige kan zich richten op het verlichten van bijkomende klachten en het bekijken en adviseren van verschillende vormen van verzorging tijdens het ziekteverloop.

Thalassotherapie (zeewater)
Thalassotherapie omvat alle soorten behandelingen op basis van zeewater (en daarvan afgeleide producten) en behandelingen die profiteren van het zeeklimaat. Zeewater is rijk aan minerale zouten en sporenelementen, vitaminen en aminozuren. De medische werking van minerale zouten is gebaseerd op hun voortdurende elektrische activiteit. In de vorm van ionen worden deze deeltjes door de huid opgenomen en naar de organen, botten en spieren die ze nodig hebben gedistribueerd. De ongebruikte ionen worden in de huid opgeslagen, wat het heilzame effect van een kuur enkele maanden na de behandeling verklaart. Het zeeklimaat heeft een kalmerend effect en een stimulerende werking. Zeelucht is rijk aan zuurstof en negatieve ionen, fijne deeltjes die goed zijn tegen stress. Het jodium uit stuifwater stimuleert de aanmaak van hormonen. Er kunnen ook algen aan het zeewater worden toegevoegd. Algen zijn rijk aan sporenelementen, vitamine en aminozuren. Deze behandeling ondersteunt het ontgiften en is ideaal bij een afslankkuur. Het zou de bloedsomloop bevorderen.

Touch for Health
Touch for Health is een methode, waarmee een geblokkeerd spier-energiecircuit weer hersteld kan worden. Door eenvoudige, manuele spiertesten komen spierzwaktes en energieblokkades aan het licht, die met diverse technieken kunnen worden gecorrigeerd. Het doel is het zelf genezend vermogen van het lichaam te activeren. Touch for Health is door de Californische chiropractor, dr. John F. Thie, ontwikkeld vanuit de Toegepaste Kinesiologie (zie kinesiologie). Begin 1970 introduceerde hij deze methode als een systeem voor gewone mensen om hun eigen gezondheid te verbeteren en goed te onderhouden en ook die van de naaste familieleden en vrienden. Met doelgerichte aanwijzingen en tips kan de eigen gezondheid snel positief worden beïnvloed; klachten en problemen worden beter te hanteren. Met deze methode kan iedereen meer verantwoordelijkheid voor zijn eigen gezondheid dragen. Preventief kan Touch for Health gebruikt worden om te voorkómen dat spieren door stressvolle situaties "uit balans" raken. Curatief kan de methode gebruikt worden om spieren die uit balans zijn weer "in balans" te brengen. Daarnaast houdt Touch for Health zich bezig met het herstellen van evenwicht tussen samenwerkende spieren. Met doelgerichte aanwijzingen en tips kan de eigen gezondheid snel positief worden beïnvloed; klachten en problemen worden beter te hanteren.

Triggerpoint
Triggerpoint of Myofasciale therapie is een behandeling van pijnklachten die hun oorsprong vinden in het verkeerd functioneren van spieren. Deze  pijnpunten noemt men ‘triggerpoints‘. Deze triggerpoints zijn voor elke spier specifiek in locatie en uitstralingszone. Vaak is het oorzakelijk pijnpunt te vinden in een spier op afstand van de klacht. Behandeling omvat het uitoefenen van druk, rekking van de spier, het aanbrengen van koelspray en eventueel een accupunctuurbehandeling of injectie met procaïne (zie neuraaltherapie) Door behandeling van de triggerpoints kan de pijn in de betreffende spier worden gereduceerd. Voor meer informatie over de werking van manuele- en fasciatherapie; zie manuele geneeskunde of fasciatherapie.

Voedingstherapie
Het voedsel dat we gebruiken moet ons voorzien van voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten, plus vitaminen, mineralen en water. Er bestaan nog twee andere voedingsingrediënten die ons lichaam nodig heeft. Dit zijn enzymen en vezels. De meeste enzymen worden door ons lichaam aangemaakt, maar veel ervan krijgen we binnen door het eten van vers, ongekookt voedsel. Ook alle benodigde aminozuren moeten in ons lichaam aanwezig zijn, en wel tegelijkertijd en in de juiste hoeveelheid. Alleen dan kunnen ze omgezet worden in lichaamseiwit. Voedsel van de juiste kwaliteit zal ons voldoende van deze noodzakelijke stoffen verschaffen. Omdat ons ‘westers’ eetpatroon vaak weinig uitgebalanceerde voeding bevat, is de kans groot om tekorten te krijgen aan essentiële voedingsstoffen in de juiste verhoudingen. Voedingstherapie zou hierbij kunnen helpen. Het doel van deze therapie is om inzicht te krijgen in de eet- en leefgewoonte en het aanpassen en herstellen van deze gewoonten. Meer informatie onder Diëtiek Orthomoleculair, Orthomoleculaire Geneeskunde en Sportvasten.

Voetreflexologie zie Reflexologie

Zuurstof (geactiveerde)
Geactiveerde Zuurstoftherapie is een volstrekt natuurlijke en volkomen veilige therapie.Het is een effectieve complementaire therapie bij de behandeling van allerlei chronische ziekten en aandoeningen. Het inademen van de geactiveerde zuurstof heeft een betere zuurstofbenutting, daardoor wordt er een toename van de energieproductie in de cellen gerealiseerd. Het gevolg hiervan is betere prestaties, een betere conditie (lichamelijke en geestelijk) en een betere ontgifting. Geactiveerde zuurstoftherapie vermindert de oxidatieve stress door de toename van de lichaamseigen antioxidanten. Het verouderingsproces verloopt dan minder snel. Het inademen van de energierijke zuurstof heeft ook een regulerende invloed op het autonome zenuwstelsel. Ontregelingen geven verstoringen in de stofwisseling of in het immuunsysteem.